Böckernas historia

Litteratur, eller böcker som de allra flesta säger, är ett sätt för oss att förbättra våra kunskaper. Det är är sätt för oss att försvinna bort i en annan värld eller en annan tid. Med böcker har vi möjlighet att koppla bort våra bekymmer och fokusera på något annat för en stund. Böcker är en stor del av mångas liv och är ett stort intresse som bland annat bidrar till diskussioner på sociala medier. I den här delen kommer du att få en liten fördjupning om böckernas historia.

Böckernas tidiga historia

Vi har sedan långt tillbaka i tiden berättat historier. Från allra första början, innan skrivkonsten uppfanns, förde man vidare historier genom att muntligt berätta dem. Därför kan man säga att den första varianten av litteratur är de muntligt berättade historierna.

Men boken som vi känner igen den idag uppkom i samband med skriftspråket. Detta var för nästan 4000 år sedan i Mesopotamien där människor började använda lertavlor och knackade ner mänsklighetens första bokstäver på dem. Det första beviset man hittills har kunnat hitta som anses vara världens första litterära verk kommer från den tiden. Skriften innehåller en berättelse om Mesopotamiens forna kung Gilgamesh.

Men det här med att hacka ner bokstäver i lertavlor är ungefär lika krångligt som det låter och därför utvecklades sättet att bevara litteratur ytterligare kring forna Egypten och antikens Grekland. Det var nu man uppfann pergament och pappersrullar vilket är ett betydligt smidigare sätt att skriva på. Från den tiden finns ett flertal verk som används som utbildningsexempel än idag. Några exempel på det är Iliaden och Odyssén som skrevs av Homeros och man tror att verken är baserade på muntliga berättelser.

Boktryckarkonsten

Någon gång på medeltiden kom världens första skönlitterära verk. Fram tills nu bestod berättelserna av muntligt berättade myter och traditionella folksagor. Men det var alltså på medeltiden som den första fiktiva boken uppstod. Även denna bok är något som används som utbildningsexempel i skolor idag. Boken heter Don Quijote och är skriven av Miguel Cervantes.

Om vi hoppar vidare något i tiden och till slutet av medeltiden så kom nästa steg i litteraturens utveckling. Det var nu boktryckarkonsten uppfanns. Tack vare utvecklingen av tryckkonsten blev böcker alltmer tillgängliga eftersom man kunde trycka upp dem i fler upplagor än vad man gjorde innan.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att länge var litteratur och utbildning något som främst var för de som hade det bäst ställt i samhället. Att köpa böcker var väldigt kostsamt. Men i takt med utvecklingen av boktryckarkonsten blev det billigare att både trycka och köpa böcker, vilket till slut ledde till att alla har möjlighet att köpa och läsa böcker. Vi har dessutom bibliotek där vem som helst kan låna böcker helt gratis.