Populära bokgenrer

Vad gäller utbudet på olika typer av bokteman har vi kommit långt. Idag finns det en genre för alla smaker och det är också vanligt att man blandar genrer med varandra. Ett bra exempel på det är historisk romance vilket är en blandning mellan en historisk roman och en romantisk bok. I den här delen tänkte vi gå igenom några av världens mest populära bokgenrer.

Skönlitteratur

Den genre som tar upp mest plats på biblioteken är skönlitteratur. Man brukar säga att en typisk skönlitterär bok handlar om vanliga människor i vår tid och i vår värld. De flesta skönlitterära böcker är indelade i kapitel och brukar vanligtvis följa en dramatisk, känslosam eller underhållande handling. Med andra ord kan den ena skönlitterära boken skilja sig en del från den andra.

Deckare

En annan genre som tar upp mycket plats, särskilt i Sverige och i Norden, är deckare. En deckare kan också kallas för en kriminalare eller en thriller men det alla undergenrer har gemensamt är att i boken får man följa en eller flera huvudpersoner som under bokens gång löser ett brott som oftast har begåtts i den första delen av boken.

Fantasy

Till skillnad från de tidigare genrer vi hittills har nämnt så sticker fantasy, eller fantastik som man kan säga på svenska, ut en del från de övriga. En fantasybok kan utspela sig i en annan värld än den vi lever i och kan innehålla fiktiva väsen. Oftast är världen uppbyggd kring ett magisystem. Det finns ett flertal subgenrer inom fantasy, till exempel urban fantasy vilket är en fantasybok som utspelar sig i vår värld, oftast i en större stad. Ett bra exempel på en urban fantasy är The mortal instrumentsserien av Cassandra Clare.

Feelgood

Feelgood är en genre som många har lätt att ta till sig av. Den underhåller och innehåller oftast en kärlekshistoria vilket är en anledning till varför det är en av världens mest populära genrer. En typisk feelgood bok ska få dig att må bra.

Skräck

En annan genre som är populär, men som många undviker eftersom att de inte vill bli skrämda när de läser, är skräck eller rysare som det också kan kallas. En skräckbok är skriven för att läsaren ska känna spänning, obehag och ibland till och med skräck. En skräckbok kan innehålla övernaturliga element men kan också följa en mördare.