Svensk litteratur

Bokförlagen är många och de slåss om att ge ut de bästa böckerna på sitt eget förlag. Årligen ges det ut hundratals böcker på svenska vilket säger en hel del om den svenska litteraturen. Därför tänkte vi i den här delen prata lite om några av våra mest populära svenska böcker genom tiderna.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Om vi bara ska nämna en barnbok så blir det givetvis Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. Boken gavs ut år 1945, men det många inte vet är att boken blev refuserad av ett flertal förlag innan bokförlaget Rabén och Sjögren gav ut den. I Pippi Långstrump får vi följa en nioårig flicka som flyttar in i ett stort hus utan några föräldrar tillsammans med sina djur. Hon träffar snart vännerna Tommy och Annika, vilket är början på många roliga äventyr. Boken har även filmatiserats och kom först ut som tv-serie år 1969.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Utvandrarna är en bokserie som är skriven av Vilhelm Moberg, där den första boken heter Utvandrarna och gavs ut år 1949. I bokserien får vi följa en grupp människors utvandring från Sverige när de flyr svält och missväxt och söker lyckan i USA. Bokserien har blivit filmatiserad ett flertal gånger och kring julen 2021 kommer den senaste nyinspelningen. Böckerna har även inspirerat musikalen Kristina från Duvemåla.

Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

En annan bokserie från modern tid är trilogin Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Första boken Kärleken utkom år 2012 och utspelar sig under AIDS-epidemin där vi får följa en grupp vänner.